Przezroczysta kula

Listy forumowiczów i czytelników. Podziel się swoim niezwykłym przeżyciem!
debretin
Początkujący
Kontakt:

Przezroczysta kula

Post autor: debretin »

To wydarzyło się o w marcu, dwa lub trzy lata temu (niestety nie pamiętam dokładnej daty, acz wysłałem info do FN, które nawet nie odpisało na maila). Byłem zajęty wtedy ładowaniem drewna do piwnicy, więc byłem na świeżym powietrzu. Była godzina 11.00 - 12.00. Gdy już wyładowałem taczkę, odwróciłem się w kierunku budynków - ciągu pustych stajni dla zwierząt, wysokości 4-5 metrów (kierunek północny). Zauważyłem wówczas przezroczystą kulę unoszącą się może metr nad dachem, lecącą równiutko nad szczytem (choć przezroczysta to dziwne określenie, bo była bardzo dobrze widoczna, ale prześwitująca). Nie emitowała żadnego światła, nie wydawała dźwięku - po prostu sobie leciała tempem spacerowym. Lot był prosty, a pamiętam - wiał wtedy wiatr, który nie robił żadnego wrażenia na niej. Gdy doleciała na koniec budynku, minęła komin i zaczęła unosić się w górę, dosyć ostro, i w końcu zniknęła z pola widzenia. Widziałem ją może przez pół minuty, trochę więcej.

Do tej pory wyraźnie pamiętam tą obserwację, gdyż wiele czytam o podobnych zjawiskach, ale z przezroczystymi kulami się nie spotkałem :)

Miejsce obserwacji - Zachodniopomorskie, Piaseczno k. Trzcińsko Zdrój

Jeżeli są pytania - odpowiem.
Awatar użytkownika
Sandra
Homo Infranius
Kontakt:

Re: Przezroczysta kula

Post autor: Sandra »

Miałeś szczęście z bliska oglądać taką kulę, a jakiej średnicy była ta kula?

Też widziałam taką przeźroczystą kulkę parę miesięcy temu, tylko że wysoko na niebie i bardzo daleko, ale ją spokojnie obserwowałam, przeleciała z mojej prawej na lewo, potem postała trochę i wróciła tą samą drogą a potem znikła, niebo było bezchmurne i w czasie dnia, więc miałam dobre pole obserwacji.

Pierwszy raz widziałam taką.
debretin
Początkujący
Kontakt:

Nie była specjalnie duża - miała maksymalnie trzydzieści centymetrów. Faktycznie widziałem ją z bliska - do zabudowań było może dziesięć metrów.
Ostatnio zmieniony sob maja 05, 2012 9:57 pm przez debretin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
arek
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Post autor: arek »

jaka wówczas była pogoda ,czy było burzowo ? zbierało się na deszcz ? było sucho ? dzień upalny ?
<a href="http://www.wmgu-olsztyn.prv.pl">wmgu-olsztyn.prv.pl</a>
Awatar użytkownika
Przemekkk666
Weteran Infranin
Kontakt:

Post autor: Przemekkk666 »

To mi przypomina troche tą obserwacje - http://www.youtube.com/watch?v=CKLlX5NDzvQ...mp;feature=plcp

Od 52 s
debretin
Początkujący
Kontakt:

[quote name='arek' post='96930' date='06 maj 2012 - 09:13']jaka wówczas była pogoda ,czy było burzowo ? zbierało się na deszcz ? było sucho ? dzień upalny ?[/quote]

Było sucho i zimno - pamiętam że zmarzłem, mimo kurtki i rękawic. Słońce świeciło, chmurki przelatywały, ale nie było żadnych opadów w ten dzień.

[quote name='Przemekkk666' post='96935' date='06 maj 2012 - 13:34']To mi przypomina troche tą obserwacje - http://www.youtube.com/watch?v=CKLlX5NDzvQ...mp;feature=plcp

Od 52 s[/quote]

Jest to podobne, acz kula nie była żółta a jej rysy były "delikatniejsze"... wyglądała jak kula z folii, ale jej ścianki były wyraźne, ale przezroczyste - taki paradoks.
Awatar użytkownika
Sandra
Homo Infranius
Kontakt:

Post autor: Sandra »

Moja też nie była żółta tylko przeźroczysta taka bańka mydlana, tak na marginesie.
debretin
Początkujący
Kontakt:

[quote name='Sandra' post='96943' date='06 maj 2012 - 14:57']Moja też nie była żółta tylko przeźroczysta taka bańka mydlana, tak na marginesie.[/quote]

Coś w tym stylu, tylko się nie mieniła kolorami ani nie miała kolorowych fal :)

Jestem przekonany, że ta przezroczystość była jakimś kamuflażem - bo co może stabilizować jego lot oraz kierować kulą, skoro nie ma żadnych widocznych mechanizmów.
Awatar użytkownika
arek
Homo Infranius Alfa
Kontakt:

Post autor: arek »

czy w jakis widoczny sposób oddziaływała na otoczenie ? czy było słychac jakieś dźwieki ,syczenie buczenie ?
Ostatnio zmieniony ndz maja 06, 2012 12:02 pm przez arek, łącznie zmieniany 1 raz.
<a href="http://www.wmgu-olsztyn.prv.pl">wmgu-olsztyn.prv.pl</a>
debretin
Początkujący
Kontakt:

Słonecznie, ale zimno. Małe zachmurzenie, pamiętam bo mówiłem do rodziców że "dziś ładna pogoda, świeci słońce".

Sorki, wydawało mi się że znowu ktoś spytał się - jaka była pogoda :)

Co do oddziaływania - nie zaobserwowałem nic, przeleciała w absolutnej ciszy, bezgłośnie. Właściwie gdybym się nie spojrzał w tamtą, to bym jej nie zauważył.
Ostatnio zmieniony ndz maja 06, 2012 12:11 pm przez debretin, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „RELACJE I HISTORIE CZYTELNIKÓW”